woensdag 10 augustus 2016

Laatste belevenissen!!

Dag 26

De laatste dag op Sardinië komt in zicht. Vandaag alles een beetje ordenen, vooral het herpakken van de auto is best een klusje, maar leuk om te doen bij een stralende zon en fijne temperaturen.
Wat het weer betreft mogen we niet klagen. Hier op het eiland was het weer de laatste weken super stabiel, we hebben tot nu toe twee keer een paar druppels regen gehad en dat was het.
En wat het weer betreft kan je geen beter eiland indenken.
Vanavond maken we nogmaals een lekkere risotto met zalm en een Limonchello toe.Uiteraard gaan we daarna nog even langs bij de animatie :)

Dag 27
Klokslag 8.00 uur staan we bij de uitgang om af te rekenen en wat we nu zien gebeurt maar zelden! Voor de poort staan al zeker 10 caravans en campers om in te checken. Volgens ons is de totale vakantie gekte in Italië los gebroken.
En dat klopt ook wel, de meeste mensen krijgen per 1 augustus vakantie en nemen dan de nachtboot van zaterdag en staan op zondagmorgen op het eiland. Dan zo snel mogelijk naar een camping voor de mooiste plek.

Wij gaan nu naar het uiterste noord puntje van Sardinië Santa Teresa Gallura, een schitterende stad op een hoge rots gelegen.
Van hier uit vertrekken ook de boten naar Corsica. We proberen nog om een parkeerplaats te vinden maar dat is kansloos. Door de leegloop van de vroege veerboten is het al stikvol overal.
We nemen tweemaal de toeristische route door het stadje en zwaaien dan toch maar af. Op naar de volgende plaats aan de Costa Esmeralda: Palau.
En ook hier veel bedrijvigheid met veerboten op volle toeren naar het eiland Maddalena. Er willen vooral veel mensen gaan snorkelen voor de kust en rond de eilanden van het beschermde natuur gebied. 

Ook hier moeten we zoeken voor een parkeerplaats maar dat lukt zodat we ook nog even onze benen kunnen stekken en natuurlijk aan de koffie. We lopen wat rond en genieten van de hectiek van de mensen die allemaal tegelijk aan boord willen of er af.
De kust en het landschap is hier heel fraai en het is dan ook geen wonder dat rijke olie sjeiks hun oogje op dit deel van Sardinië hebben laten vallen. Sinds jaar en dag hebben de rijken der aarde hier hun optrekje en liggen de enorme jachten op de rede te wachten met complete bemanning wanneer de sjeik een stukje wil gaan varen.
Langzamerhand komen we in de buurt van Olbia waar onze B&B is.
Via de TomTom krijgen we de aanduiding dat we er de volgende afslag af moeten en dat doen we dan ook. Maar …verrassing!! Na ongeveer 1 km komen we een bord tegen dat even verderop de weg is totaal is afgesloten. Wat nu? De TomTom kent de afsluiting niet en een alternatief moeten we zelf maar verzinnen want ook borden die aangeven dat er een omleiding is ontbreken in het geheel.
Dan maar op de survival toer. We rijden wat zandpaden in maar een omweg vinden we niet.
We staan ongeveer 1.3 km van de B&B en niemand kan ons de weg wijzen.
Uiteindelijk rijden we terug naar de rondweg en proberen het gewoon een afslag eerder.
En dat lukt. Bij aankomst krijgen we de sleutel van onze kamer en kunnen we ons opfrissen.
De komende nacht slaap ik voor het eerst sinds weken weer onder een vast dak.
Om een uur of vier lopen we richting het centrum van Olbia. Even in de haven kijken en een markt met allerlei goed bedoelde prularia bezoeken waar de Afrikaanse mannen proberen ons de laatste vakantie euro’s uit de zak te kloppen. Alles gebeurt met lachende gezichten, als je er maar in wilt tuinen.
We strijken neer op een terras voor een biertje, lekker bij deze temperatuur van 31 graden.
Voor het eten van vanavond hoeven we ons geen zorgen te maken. De buurman van onze B&B is een Pizzeria dus om een uur of half negen effe een bestellinkje doorgeven en om negen uur op het terras van de B&B smikkelen van het laatste avondmaal op Sardinië. Dan nog even de spullen klaar leggen voor morgen en de wekker zetten op 5.45 uur om op tijd bij de boot te zijn.


Dag 28

Om 5.30 uur zijn we uit de veren. Na water gekookt te hebben voor de thee en het broodje bij de hand sluipen we op kousenvoeten de B&B uit. Ontbijten doen we in de haven.
Daar dachten we dat we de eerste waren, maar dat hebben we mis. Er zijn al een flink aantal Italianen. Als we bij de poort komen is er flink wat controle. Eerst controleert agent 1 onze paspoorten en de boeking van de overtocht en dat gaat heel traag. Vijftien meter verder staat agent 2, die exact de zelfde routinecontrole verricht. Ietwat overdreven dachten, wij maar misschien wilde de heren vast een warming up voor als het echt druk wordt.

Om precies halfzeven arriveert de boot en begint met het lossen. Er moeten zeker 2000 auto’s van boord en dat neemt best even tijd. Wij slaan alles gade onder het genot van een bakkie thee en een broodje Nutella.
Om half acht zijn we aan de beurt en mogen we aan boord rijden. We komen in een hoekje van het schip terecht waarvan we zeker niet als een van de eersten er weer af zullen rijden, maar dat is geen ramp. We zijn zo “gereset” de laatste weken door de Italiaanse leefwijze, dat alle haast uit onze lijven is verdreven. “Calma” is de lijfspreuk geworden.

De enige haast die we nog maken is dat we snel een paar strandstoelen willen regelen om lekker aan dek te gaan zitten bij deze temperaturen en dat lukt.
Precies 4 minuten te laat varen we de haven uit langs de schitterende Costa Esmeralda naar open zee richting vaste land van Italië. Het weer is goed, de zee is bijna een spiegel, dus zijn we tevreden.

Anderhalf uur voor we aankomen, begint ineens een man op een trekharmonica te spelen bij ons in de buurt. Nee hè, niet weer animatie denken we. Al snel volgt het geluid van een viool en voor we het weten is er een heel orkest aan het spelen. Het klink goed! Na een instrumentaal gedeelte volgt nog een verrassing: Het is een heel koor dat om de muzikanten heen zit en we worden een uur lang vermaakt door een groep uit de Tsjechische republiek die volksmuziek maakt. Zo gaat de tijd heel snel en dan zijn we terug op de vaste wal van Italië.
Dit is de laatste bijdrage van “Op pad met Thomas &Renée Sardinië 2016”

                                                  http://thomasenrenee.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten